Vraag & antwoord

 

Het werk van een soundengineer is al lang niet meer uitsluitend technisch van aard, sterker nog, wil je als moderne technicus voldoende werk hebben, dan is het belangrijk dat je een eigen sound en muzikale visie ontwikkeld. Dit is dan ook precies wat deze opleiding benadrukt. Je wordt dus vooral opgeleid tot producer. Een producer die in staat is om zijn eigen muzikale identiteit tot leven te brengen en de authenticiteit van de artiest weet te versterken.

Ja, daarnaast biedt het programma aardig wat gehoortraining (solfège). Bovendien word er ook van je verlangd dat je een goed beeld hebt van muzikale tradities en de artistieke ontwikkelingen in voornamelijk popmuziek. Je krijgt dus ook geschiedenisles.

Alle lessen worden gegeven in een klasse A opnamestudio. Een ideale omgeving om te oefenen en te leren hoe je sound kan maken. Er zijn veel praktijklessen. Sommige louter technisch van aard, in andere lessen ga je ook daadwerkelijk zelf met muzikanten en artiesten aan het werk. De meeste praktijklessen worden gegeven in kleine groepen van maximaal 4 personen.

Uiteraard wordt er tijdens de opleiding ruimschoots aandacht besteedt aan de praktijk. Je werkt regelmatig aan het professioneel opnemen van muzikanten en het mixen daarvan. Toch is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een iets uitgebreider lespakket. Indien je kiest voor deze zogenaamde standaard module kun je specifiek aan de slag met je eigen producties. Er is dus in de opleiding ook zeker ruimte voor jouw eigen muziek. De extra lestijd wordt je aangeboden gedurende 6 nader te bepalen studiedagen verspreid over het jaar. Je werkt dan samen met ’n collega-leerling ongeveer 8 uur per dag. Ook tijdens deze bijeenkomsten is er uiteraard professionele begeleiding aanwezig van je docent. Al de nuttige informatie die je tijdens deze dagen op doet, zal zich zeker vertalen in de kwaliteit van je eigen producties. Absoluut de moeite waard om te overwegen dus!

Professionals uit de industrie die vertellen over het werk wat ze doen. Concreet en helder. Daarnaast worden er ook verschillende specialisten uitgenodigd. Zij behandelen dan een bepaald onderwerp. Eerstehands informatie dus, inclusief een hele hoop handige tips. Ook zijn er regelmatig excursies naar andere studio’s en bedrijven. Je ziet dus het hele werkveld.

Dat hangt sterk af van je talent en je gedrevenheid. De meeste producers zijn selfmade. Ze hebben door de jaren heen hun eigen klantenbestand opgebouwd en werken als freelancer. Deze opleiding is een ideale start gezien het gedegen karakter ervan. Daarnaast blijkt de omgeving een goede plek te zijn om collega’s en potentiële klanten te ontmoeten.

De grote van de groep is variabel. Het minimum is 4 studenten. Maximaal bestaat een groep uit 8 personen. Er is dus voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht en training.

Nee. De opleiding is toegankelijk voor iedereen. Mocht je de opleiding willen doen, dan wordt je uitgenodigd voor een oriëntatiegesprek. Hierin kun je laten zien wat je motivatie en achtergrond is. Daarna krijg je een advies over de haalbaarheid van jou wens deze opleiding te gaan doen. Dit advies is bindend.

Je krijgt een getuigenschrift en een cijferlijst voor je prestaties. Bovendien krijg je een aanbeveling mee. Hierin staat wat je sterke en zwakkere punten zijn en waar je dus nog aan zult moeten werken.

Ja, voorlopig zijn er geen plannen voor een tweede locatie. Dat kan echter in de toekomst veranderen.

De nieuwe groepen starten meestal in oktober. Als je bij startdatum kijkt kun je precies zien wanneer de volgende groep begint. Mocht het zo zijn dat de specifieke lesavond jou niet uitkomt, vermeld dit dan in je aanvraagformulier. Het kan zo maar zijn dat de studenten van jou groep ook beschikbaar zijn op de avond dat jij wel kan, er kan dan eventueel een andere avond gekozen worden.

Standaard wordt het lesgeld in 3 termijnen betaald. Er kunnen altijd afspraken gemaakt worden over alternatieve termijnen mocht dit jouw beter uitkomen. Neem hierover even contact op.

Ja, de minimale leeftijd is 18 jaar. In sommige gevallen kunnen we hier een uitzondering op maken.

De meeste studenten zijn ongeveer 10 tot 15 uur per week bezig met de opleiding inclusief de lesavond. Het werk-, en denkniveau is HBO-georiënteerd.

Als je niet tevreden bent over Volver Sound Academy kan je een klacht indienen. Dit kan schriftelijk per brief of per e-mail. Klachten zullen zo snel mogelijk, doch uiterlijk binnen 6 weken, worden behandeld. Wanneer je klacht niet door Volver Sound Academy opgelost kan worden, zal een onafhankelijke derde ingeschakeld worden, te weten: Misset Interim. De uitspraak van Misset Interim zal door ons als bindend ervaren worden. Alle klachten worden vertrouwelijk behandeld en worden voor een termijn van 1 jaar bewaard. Tot op heden zijn er overigens nooit klachten geweest!

Naar onze mening is de docent de belangrijkste factor voor wat betreft de kwaliteit en diepgang van het onderwijs. Alle docenten die verbonden zijn aan Volver Sound Academy zijn professioneel aan het werk in de muziekindustrie. Een betere begeleiding is ondenkbaar.

Met een uurprijs van rond de Euro 25,00 per uur is Volver Sound Academy een opleiding met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Hiervoor krijg je les in een klasse A studio van professionele docenten die fulltime werkzaam zijn als muziekproducer/sound-engineer. De concurrente prijs wordt helemaal helder als je bedenkt dat de klassen bewust klein gehouden worden. Elke groep heeft maximaal 8 personen.

Volver Sound Academy is procedureel getoetst op alle punten aan de Audit en bedrijfsvoeringtest van het CRKBO. Dit houdt in dat Volver Sound Academy vanaf september 2013 een 0% BTW tarief mag hanteren. Bovendien is het lesgeld aftrekbaar van de belastingen. Afhankelijk van je inkomen kun je ongeveer 1/3 van het lesgeld terug krijgen van de belastingdienst.

Op de meeste software is een educational discount mogelijk, indien je aanschaf via Volver Sound Academy verloopt. Omdat wij afspraken hebben met een aantal leveranciers kunnen we via die educational discounts kortingen realiseren oplopend tot wel 50% van de oorspronkelijke aanschafprijs. Wij hebben hierin zelf geen financiële belangen, alle korting gaat direct naar de student zelf. Informeer bij twijfel even van te voren of dit ook geldt voor het softwarepakket wat jij op het oog hebt.