Programma The Masters 2.0

Vanaf januari 2022 zijn wij een nieuwe module gaan aanbieden. Deze module, die voortgekomen is uit het The Masters jaar dat als pilot in het seizoen 2020-2021 plaats heeft gevonden, is ondertussen volwassen geworden. Wij hebben de beste elementen van dit pilotjaar eruit gepikt en dit samengevoegd in een betaalbaar en compact programma. Het The Masters programma wordt dit jaar aangeboden vanaf november 2023. Deze module wordt gegeven door drie verschillende docenten die vanuit verschillende disciplines hun licht werpen op de vragen die bij veel studenten spelen als ze al wat verder gevorderd zijn. Het lesprogramma wordt afgesloten met een spetterend lang weekend waar je samen met je medestudenten de mogelijkheid krijgt om alles dat je geleerd hebt in de praktijk te brengen. Het programma is beschikbaar voor studenten van Leerjaar 2 en voor studenten die de 2-jarige opleiding al hebben afgerond.

The Masters 2.0 in het kort:

  • 16 bijeenkomsten op dinsdagavond PLUS 3-dagen Producers-Camp in Volver Studio
  • Hoofdvak docenten: Annemarije de Jong, Jasper Zuidervaart, Basil Kühne
  • Docent assistent: Francis van Dijke
  • Toegankelijk voor 1e en 2e jaars studenten van de 2-jarige opleiding Producer/Sound-Engineer
  • Groep omvang: minimaal 8, maximaal 12 personen
  • Ook geschikt voor afgestudeerde Volver Sound Academy studenten!
  • NRTO erkend, 0% BTW tarief
  • Kijk onder tarieven voor deelname kosten
  • Kijk onder data voor startdatum

Objectieve Muziekbeleving

Als eerste biedt het programma het traject Objectieve Muziekbeleving. Deze module wordt gegeven door Annemarije de Jong en bestaat uit vijf bijeenkomsten. Annemarije heeft zich de afgelopen jaren uitvoerig verdiept in de vraag wat wij als producers kunnen doen om een zo’n sterk mogelijke overdracht van de emotie van de performers te realiseren. De module zou je als volgt kunnen omschrijven:

‘Als een stemvork in trilling wordt gebracht bij een andere stemvork, dan gaat deze meetrillen.’

Het is wonderlijk dat we met muziek in staat zijn om een luisteraar emotioneel in beweging te brengen. De trilling van de emotie van de performer wordt als het ware overgedragen naar de luisteraar die op zijn beurt ook emotioneel ‘meetrilt’. Dit proces van het overdragen van emoties is eigenlijk, als het goed is, bij elke performance aan de hand. Misschien maakt de muziek je vrolijk, verdrietig of boos? Hoe dan ook is het cruciaal dat er iets gebeurt met de luisteraar.

De module Objectieve Muziekbeleving heeft als doel om jouw kerntaak als producer te verfijnen en te versterken. In elk opnameproces ben jij als producer de keurmeester van de emotionele overdracht van de performer. Wat is ervoor nodig om beter te worden in dit keuringsproces? Door je lichaamsbewustzijn te vergroten en te oefenen met emotie-herkenning werken we aan het ontwikkelen van een methode die we in ons werk kunnen gebruiken.

Het doel van dit alles is om te leren om op een zo neutraal mogelijke manier een performance te beleven en los te komen van de subjectiviteit van smaak, persoonlijke verlangens, emotionele blokkades of vooroordelen. Deze vaardigheid zal je helpen om de emotionele overdracht van de performance van je klanten te optimaliseren waardoor je als producer beter wordt in je werk.

Docent: Annemarije de Jong
Aantal lessen: 5
Toetsing: paper
Studiebelasting: 10 uur

Beat the Beats

In de praktijk komt het geregeld voor dat de muziek vraagt om iets anders dan gespeelde drums en percussie. Ook ontstaat tijdens een productie regelmatig de noodzaak om basslines of terugkomende synth partijen te programmeren. Wij als producers moeten daarop in kunnen springen en in staat zijn om een coole en vooral functionele beat te maken.

'Beat the Beats' is een praktijkgerichte module die in gaat op alle aspecten die aan de orde komen bij dit proces. In de klassen, die worden gegeven door Jasper Zuidervaart, wordt gewerkt aan het ontwikkelen van skills voor beat-creation en sounddesign. Wat kun je doen met ritme, klankkleur, textuur, micro- en macrodynamiek om het muzikale verhaal en de emotie van de track zo goed mogelijk uit de verf te laten komen?

Tenslotte gaan we dieper in op het maken van ritme-tracks die in functie staan van een song. Hoe bouw je op? Welke elementen laat je terug komen? Hoe zorg je dat de climax van de track echt knalt? Hoe gebruik je sound design om een track te sturen of meer diepte te geven. Hierbij kun je denken o.a. het maken van soundscapes en risers.

Tijdens de lessen, die vooral praktisch van aard zijn, wordt er veel gewerkt met al bestaande songs. De toetsing bestaat uit een thuisopdracht waarin je zelf gaat werken aan een beat voor een al bestaand arrangement. Je levert het geheel als mix in.

Docent: Jasper Zuidervaart
Aantal lessen: 5
Toetsing: het programmeren van ritmische en melodische elementen in een al bestaand arrangement inclusief mix
Studiebelasting: 10 uur

Songwriting voor producers

In de wereld van moderne muziekproducties heeft de producer een groeiende rol in het songwriting proces. Door het brengen van sound en arrangement krijgt het schrijfproces richting en wint, als het goed is, de song aan betekenis. In deze module staat de waardevolle bijdrage die je als producer hieraan kan leveren centraal. Je kunt de rol van de producer zien als de curator van de ideeën. Ook houdt hij de emotionele impact van de muzikale beleving in de gaten. Zelfs wanneer een song al grotendeels geschreven is, is het de taak van de producer om te snappen waarom iets wel of juist niet werkt, zodat hij waar nodig sturing kan geven in het schrijfproces van de songwriter.

In deze module wordt je geleerd om de emotionele overdracht van een song op songwriting-niveau te verbeteren. Je leert na te denken of er muzikale elementen in de weg staan van de kracht van het idee. Je leert te werken aan de energieverdeling en het spanningsverloop van een compositie. Deze klassen worden verzorgd door onze docent songwriting Basil Kühne. Je gaat voor de toetsing werken aan het maken van een pre-productie op basis van een demo.

  • In de sessies wordt in kleine groepen in de studio aan opdrachten gewerkt. Het is dus vooral ook een hele praktijkgerichte module.
  • Uitleg over het verloop van het songwriting proces
  • Uitleg over de rol van de producer in het songwriting proces
  • Verklanken van emoties
  • De synergetische werking van tekst en muziek in de emotionele overdracht
  • De energie verdeling en het spanningsverloop

Docent: Basil Kühne
Aantal lessen: 5
Toetsing: het maken van een pre-productie op basis van een demo
Studiebelasting: 10 uur

Download hier het programma in PDF formaat.
Kijk onder tarieven voor deelname kosten
Kijk onder data voor startdata en beschikbare dagdelen