Lesprogramma

Praktijktraining; Volver Recording Tour

Uitsluitend toegankelijk voor (ex)studenten van de 3-jarige opleiding tot producer/sound-engineer. Zowel 1e jaars als 2e jaars studenten zijn welkom in dit traject.

De Volver Recording tour is een traject van 12 studiodagen waarin wij met een groep van 8 studenten gaan werken aan de productie van een viertal songs van een nog nader te bepalen band. Het bijzondere aan de Volver Recording Tour; de naam zegt het al, is dat wij deze songs gaan opnemen en mixen in verschillende studio’s. Zo nemen wij bijvoorbeeld drums en bas op in de legendarische Jet Studio in Brussel en gaan wij voor de gitaaropnamen aan de slag met de wereldberoemde Neve 1073 in de Trypoul Studio’s (Neerkant).

De educatieve waarde van dit traject zit ‘m vooral in het feit dat je de mogelijkheid krijgt ervaring op te doen in verschillende serieuze studio’s. Dat je sounds gaat horen die je nog niet kende en mensen gaat ontmoeten die wellicht in de toekomst belangrijk kunnen zijn voor jou. Bovendien kom je in aanraking met zeer hoogwaardige apparatuur van grote historische waarde. Met de Volver Recording Tour willen wij de student bedienen die zijn horizon wil verbreden. Een ontdekkingstocht langs de mooiste studio’s van de Benelux. Zo weet je straks precies waar je naar toe moet voor die ‘special sound’. Super leerzaam.

Tijdens de Volver Recording Tour werken we steeds in teams van 4 personen. Dit om het spreekwoordelijke, elkaar voor de voeten lopen, te voorkomen. Van de 12 dagen die het programma duurt heb je op sommige dagen een actieve rol en op andere dagen wordt je uitgenodigd om ‘mee te kijken’ met je collega studenten. Van de 12 dagen dat het programma duurt is iedere student 9 dagen actief bezig, de overige 3 dagen zijn dus ‘meekijk’ dagen.

Sommige data zijn zo gepland dat er twee dagen achtereenvolgend gewerkt wordt in dezelfde studio. Tijdens de sessies in GAM studio en de sessies in Volver Studio kun je blijven overnachten. Bij de sessies in Jet Studio en Trypoul Studio wordt er vanuit het programma geen overnachting aangeboden.

Programma & planning

 • 12 dagen opname en mix op verschillende locaties
 • Data worden gepland over een periode van 4 maanden in de weekenden
 • Werken in wisselende teams van 4 personen
 • Maximaal aantal deelnemers: 8 studenten
 • Er gaan minimaal 2 begeleiders mee, er is een briefing op locatie
 • Indien de studio de mogelijkheid biedt, is de overnachting gratis
 • Kijk onder tarieven voor deelname kosten
 • Meer weten over de theoretische opleiding.
 • Bekijk de studio’s

Leerdoelen

Met de Volver Recording Tour krijg je ruimschoots de gelegenheid om een aantal van de toonaangevende studio’s van de Benelux te ontdekken. Het traject voorziet naast deze oriëntatie vooral ook in een technische ontdekkingsreis waarin je leert te werken in verschillende omstandigheden met uiteenlopende apparatuur. Die ontdekkingsreis is vooral ook auditief omdat je dingen gaat horen die zeker de moeite waard zijn. De Volver Recording Tour is een traject dat goed te combineren is met werk en andere bezigheden. Over een periode van vier maanden worden verschillende data gepland in de weekenden. Het traject is dus zeker geschikt voor iedereen met een beperkende agenda.

Startdata

Praktijktraining; Praktijktraining; Volver Recording Tour

Uitsluitend toegankelijk voor (ex)studenten van de 2-jarige opleiding tot producer/sound-engineer. Zowel 1e jaars als 2e jaars studenten zijn welkom in dit traject.

2023 Groep 1

 • Startdatum: 11 maart 2023
 • Locatie: verschillende locaties in de Benelux
 • Hoofdvak docenten: Francis van Dijke en Crip Theeuwes
 • Groepsomvang: minimaal 7, maximaal 8 personen uitsluitend beschikbaar voor de (ex) studenten van de 2-jarige opleiding tot producer/sound-engineer
 • Status: 8 plaatsen beschikbaar

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Kijk onder tarieven voor deelname kosten

De Studio’s

Jet Studio, Brussel
De indrukwekkende geschiedenis van Jet Studio gaat terug naar het jaar 1942 toen de mensen van het platenlabel Decca dit voormalige theater gingen gebruiken voor opnamedoeleinden. Hier werkte de groten der aarde zoals Shirley Bassey, Edith Piaf maar ook bijvoorbeeld The Rolling Stones. Ik heb in de jaren negentig een aantal projecten gedaan in deze geweldige studio en ik kan je zeggen; er is geen live room waar drums zo goed klinken als in d’n Jet, zoals de studio vaak genoemd wordt.

Wat Jet Studio zo bijzonder maakt is vooral de ongekend fantastisch klinkende live room (150m2). Daarnaast heeft Jet Studio nog twee functionerende galmkamers en een prachtige SSL 4000 recording desk. Er kan in Jet Studio ook op analoge tape worden opgenomen. Goed idee!

Trypoul Studio, Neerkant
In Trypoul is echt alles wat je kunt bedenken. Een ongekende lijst aan outboard apparatuur met als absolute paradepaardjes de extreem gewilde Fairchild 670 compressor en een echte EMT 140 plate reverb. Er is vaak discussie over welke tafels nou beter klinken, de klassieke SSL 4000 of de legendarische Neve 88. Bij Trypoul is dit geen probleem, ze hebben ze gewoon allebei! Wij gaan gitaren opnemen in de vintage room met de originele Neve 1073 preamps. Trypoul heeft een mixing desk met 16 kanalen van deze klassieker. Daarnaast nemen we bij Trypoul ook de fantastisch klinkende vleugel op in hun grote live room.

EP service, Schagen
Het is een eindje rijden, het gebouw ziet er niet uit en de ruimte lijkt eigenlijk niet eens op een studio maar vergis je niet; zodra je binnen bent maakt dat allemaal niets meer uit want bij EP service wordt je zeker weten in vervoering gebracht door de oneindige verzameling vintage toetsinstrumenten. Niet veel plekken op aarde hebben zo’n indrukwekkende collectie. Alles is toetsen. Dat is dan ook het enige dat we daar gaan doen. Fender Rhodes piano’s, Wurlitzers maar ook bijvoorbeeld de prachtige Yamaha CP 70 behoren tot de collectie. Ook op het gebied van synths kom je niets te kort. De instrumenten die er staan zijn onder andere de MiniMoog, Roland Jupiter 6 en Prophet 5. Alle instrumenten zijn permanent aangesloten, waardoor je eenvoudig van de ene klank naar de volgende kunt switchen. Wil je toetsen, go there!

Gam Studio, Waimes (B)
Gam Studio is na al die jaren Summerschool onze vaste zomerstek geworden. Jaarlijks reizen wij af naar het uitgestorven Waimes, vlak onder Malmedy, waar wij ongeveer 2 weken werken aan een albumopname. Tijdens de Recording Tour gaan wij in alle rust twee dagen werken aan de opname van de vocals.
De mengtafel die ze daar hebben is de AWS van SSL. Deze tafel is weer het kleinere broertje van hun topproduct, de Duality mengtafel. In veel opzichten is de AWS hetzelfde als de Duality alleen heeft deze tafel iets minder mogelijkheden. Beide analoog maar met een digitale bediening. Je zult een AWS of een Duality in heel veel studio’s tegenkomen omdat het een echte industry standard is. Het is dus erg nuttig om deze tafel beter te leren kennen. Aan de studio zit een woonhuis vast waar wij kunnen eten en slapen.

Volver Studio, Tilburg
Natuurlijk kan onze eigen Volver Studio niet ontbreken. Wij starten hier de tour met de opname van de guidetracks en wij sluiten het traject ook af op onze eigen stek aangezien wij in Volver Studio gedurende 4 dagen de tracks gaan mixen en masteren. Met name dat masteren van dat wat we hebben gemaakt is misschien voor de meeste van jullie nog nieuw en dus heel leerzaam. De mix zal gedaan worden in Studio A met alle outboard gear en mogelijkheden die hier zijn.